Kirmot Saarijärven kesässä

--KirmotOhjelmaTiedotteetInfoKirmot

Kirmot–historiaa

Kun Tarmo Mannilta kysyttiin, mistä mahtaa johtua se, että Saarijärveltä on lähtenyt ja lähtee edelleenkin poikkeuksellisen paljon merkittäviä kulttuuri- ja muidenkin alojen vaikuttajia, vastasi Tarmo: ”Se on se runebergiläisyys, se on siellä vieläkin.” Siitä humuksesta, luvasta olla erilainen, sallivuudesta – vaikka joskus saattaa tuntua peräti päinvastaiseltakin – lienee pohjimmiltaan kyse. Siihen liittyy erittäin vahvasti halu näyttää: vastavoimasta on lopultakin hyötyä – ei eletä todellakaan pappilan peräkamarissa. Uskomattoman selviytymistarinan elämällään jo tähän asti luonut Lanneveden tyttö Kirsti Paakkanen toimii elävänä esimerkkinä tästä vastavoimien jalostavasta vaikutuksesta.

Art Lumperoinen ry perustettiin 14.11.2000 näille rakenteille vaalimaan niitä voimia, jotka vaikuttavat kulttuurin seutukunnalliseen elinvoimaan. Vanhojen sivilisaatioiden keskeisimpiin kehittyneisyyden mittareihin ovat kuuluneet huolehtiminen heikompiosaisista sekä kulttuurin merkityksen ymmärtäminen. Nämä molemmat tavoitteet ovat edelleenkin mitä ajankohtaisimpia.

Kirmot on saarijärveläisen ja seutukunnallisen kulttuurin foorumi, jonka tarkoitus on esitellä, edistää, innostaa ja mahdollistaa kaikkea kulttuuria Runebergin hengessä. Nimet Kirmo Lintinen, Harri Tapper, Samuli Heimonen ja Kalevi Kivistö ovat laittaneet toiminnan alkuvaiheessa persoonansa alttiiksi. Valmistellessamme tulevia Kirmoja olemme saavuttaneet vahvan jalansijan maakunnan festivaalien joukossa. Teemme yhteistyötä alueemme muiden tapahtumien kanssa. Edelleenkin ponnistelut tehdään talkoohengessä. Työ tapahtuu oman toimen ohella rakkaudesta kotiseutuun ja sen elämään sekä vahvaan uskoon maakuntien tulevaisuuden oikeutuksesta.

Kirmot ei olisi mitenkään mahdollinen ilman tekemisen henkeä, asiaan vihkiytynyttä Art Lumperoisen hallitusta ja muita toimijoita sekä mobilisoitunutta järjestelyorganisaatiota. Saarijärven kaupunki on uskonut meihin. Lisäksi mukana on joukko uskollisia tukijoita ja ystäviä, joille esitän sydämellisimmät kiitoksemme uhrautuvasta panoksestanne.

Kulttuuri ei ole vain pienen eliitin hiekkalaatikko vaan koko väestön merkittävä elinvoima ja terveyden edistämisen väline. Mukaan tarvitsemme omien taiteilijoidemme lisäksi laadukkaita vierailijoita, populaaria kulttuuria ja myös marginaalia: tilaisuuksia eri makuun, eri yleisöille ja eri ikäryhmille. Koska talous perustuu pääosiltaan lipputuloihin, on ohjelmakokonaisuus rakennettava näillä ehdoilla. Olemme pyrkineet kehittämään Kirmoja niin, että mahdollisimman monella olisi mahdollisuus osallistua: liput ovat todella huokeat, varsinkin kun hankkii ne ennakkoon. Vaikka Kirmot eivät toteutuisikaan ilman talkoohenkeä, jaamme mahdollista tuottoa eri seurojen jäsenistä koostuville talkooporukoille, mikä osaltaan tukee paikkakunnan yhdistysten toimintaa.

Art Lumperoinen ry tähyää tulevaisuuteen. Elämme kuitenkin vahvasti tätä päivää. Uskomme Kirmot-ohjelmassa olevan haastetta moneen makuun. Tervetuloa kokemaan se kanssamme!
Tapani Kiminkinen
Tapani Kiminkinen
Maalaislääkäri,
Art Lumperoinen ry, puheenjohtaja
Tarmo Manni
Tarmo Manni

>> Etusivulle


Päivitetty 21.1.2016